Grand One Award Applicant for Best mobile service and UX design

Hesarin mobiilisovellus-uudistus Sinulle

Lähtökohdat ja strategia

Helsingin Sanomien strategian ytimessä on uskottava polku kohti digitaalista tulevaisuutta. Tämä edellyttää kasvua digitaalisesti aktiivisten tilaajien määrässä. Siksi Hesari haluaa kasvattaa etenkin alle 45-vuotiaiden digitilaajien määrää. Hesari ei ole vain uutispalvelu, vaan suosituinta sisältöämme etenkin nuorempien lukijoiden keskuudessa ovat hyvät tarinat ja muu ajankohtainen laatujournalismi. Siksi olemme digitaalisestikin yhä vahvemmin myös laadukas feature- ja lifestyle-media: ”Hesari tarjoaa näkökulmia hyvinvoinnista, tieteestä, kulttuurista ja yhteiskunnasta.” HS:n päivittäin julkaisemista yli 150 artikkelista lukijan olisi sujuvasti löydettävä sekä tärkeät että kiinnostavat aiheet.

Digitilaajien määrän kasvattaminen edellyttää digikäytön lisäämistä. Käytön lisääntyminen tapahtuu mobiilissa. Ja nimenomaan maailmanluokan mobiilisovellus on välttämätön sekä nuorempien käyttäjien houkutteluun että tapakäytön kasvattamiseen.

Näistä lähtökohdista HS ja Idean, yhdessä käyttäjien kanssa, alkoivat suunnitella sovellusuudistusta. Strategiasta johdettiin uudistuksen tavoitteet: Sovelluskäyttäjien määrän kasvaminen, käyttäjiä kiinnostavan sisällön löytymisen parantaminen ja sitä kautta sovelluskäyttäjien käytön kasvaminen ja retention paraneminen.

Haaste: miten Hesarin digikäyttöä lisätään paremman sisällön löydettävyyden avulla?

Ratkaisu

Design-sprintit jaettiin karkeasti kahteen kategoriaan: personointi ja onboarding. Sprintteihin saimme mukaan laajan suunnittelutiimin, toimituksen ja liiketoimintavastaavien lisäksi tietysti käyttäjät. Käyttäjävalidointeihin tehtiin sprinttien aikana yhteensä noin kymmenen prototyyppiä, joiden avulla saimme hyvän ymmäryksen käyttäjien tarpeista ja toiveista.

Personointi

 • Lukijat olivat huolissaan “kuplautumisesta”, joten kohdennettu sisältö piti erottaa pääuutisvirrasta. Piti luoda uusi tapa kuluttaa Hesarin kohdennettua sisältöä.
 • HS-sovellus tavoittaa käyttäjät hyvin aamulla, mutta kohdentamisen tulisi erityisesti auttaa sovellukseen paluussa iltapäivän ja illan aikana. Halusimme luoda tavan tarjoilla käyttäjälle uusimmat, kohdennetut sisällöt mahdollimman helposti aina kun sovellus avataan.
 • Entinen aiheiden seuraaminen oli tullut tiensä päähän. Käyttäjän aktiivinen mielenkiintoisten aiheiden löytäminen ja valinta seurata niitä haluttiin muuttaa kohti algoritmiperusteista ja suosittelevaa mallia. Vahvoina drivereina olivat vaivattomuus ja lukijan “altistaminen” uusille mielenkiintoisille aiheille.
 • Keskusteleva

  Vuoropuhelua ja yhdessä oppimista.

 • Hienovarainen

  Lukukokemus on tärkein. Sisältöihin on päästävä kiinni nopeasti.

 • Pitää huolta

  Tärkeät uutiset löytävät käyttäjän. Ei kuplauttamiselle!

 • Mukautuva

  Ui käyttäjän arkeen.

Onboarding

Isoimpina vaikuttimina sovelluksen käyttöönottoon olivat vaivattomuus ja vuoropuhelumainen lähestyminen. Käyttäjälle uutiset ja artikkelit ovat tärkeintä, eikä sisältöön pääsemistä tai niiden kuluttamista tulisi häiritä. Lupien ja tietojen kysyminen tulisi tapahtua aina kontektsiin sidottuna. Päädyimme konseptissa progressiiviseen käyttöönottoon, joka aktivoi käyttäjän ja kasvattaa käyttöä ensimmäiseistä käyttökerroista lähtien.

Toteutus

 • Sinulle-osio: Halusimme kunnioittaa Hesarin lukijoiden toivetta pyhittää sovelluksen etusivu pääuutisille vanhaan tapaan, ilman lisättyä painotusta tai kohdennusta. Kohdennettu sisältö löysi paikkansa uudesta Sinulle-osiosta, jossa sisältöä voidaan järjestää/suositella käyttäjäkohtaisesti vapaammin personointialgoritmin avulla. Samalla toimme vielä lukemattomien kohdennettujen sisältöjen oikopolun etusivulle “pallurarivistöksi”.

 • Etusivun personointielementti eli pallurarivistö: Tavoitteemme tarjota monipuolisempaa ja personoidumpaa sisältöä johtaa siihen, että myös sisällön kuluttamisen tarpeet ja tavat todennäköisesti muuttuvat. Etusivun uutisvirran tulisi pysyä neutraalina, mutta samaan aikaan kohdennettuun sisältöön pitää päästä mahdollisimman helposti. Näistä syistä toimme sovellukseen uudenlaisen, erityisesti nuorempia käyttäjiä kiinnostavan tavan löytää ja kuluttaa sisältöä.

 • Onboarding-elementit: Sovelluksen onboardingissa on otettu iso askel kohti vuorovaikutteisempaa ja henkilökohtaisempaa käyttöönottoa. Haluamme päästää käyttäjät vaivattomasti uutisten äärelle ja lupia sekä käyttäjän tietoja pyydetään vain niille merkityksellisissä vaiheissa. Esimerkiksi kirjautumista, kysytään vain sitä edellyttävissä kohdissa. Iso uudistus käyttöönotossa on myös erilaiset notifikaatiomallit. Haluamme antaa käyttäjän päättää miten usein ja minkälaisia ilmoituksia hänelle lähetetään.

 • Haku: vihdoinkin HS:n mobiilisovelluksissa on myös käyttäjien paljon toivoma haku!

hs-1.full width

Download on the App StoreGet it on Google Play

Tulokset


Tekijät

 • Asiakas: Helsingin Sanomat

 • Suunnittelutoimisto: Idean

 • Tuotanto: Futurice, Houston Inc., Rakettitiede, Helsingin Sanomat